top of page

Overlevingsmechanisme:

​Herken je dat? Je hebt duidelijke doelen en inspiratie genoeg, toch houdt iets je tegen? In deze maatschappij zijn veel mensen angstig en lijkt de verslavings-gevoeligheid ook groter te worden.

Vaak maken we keuzes uit angst in plaats van verlangens.

Jezelf vrij maken van angst kan een behoorlijk proces zijn.

Indien je bewust van je angst wordt en je wilt graag naar je verlangens kijken, komen de “stemmetjes” naar voren.

De innerlijke criticus is er daar één van. “Jij kunt dit niet”, “stel dat het mis gaat, doe maar niet”.

Vaak hebben we geleerd om weg te gaan van negatieve emoties en angst valt daar ook onder. En overlevingsmechanisme om niet te hoeven voelen. Juist door de emoties te laten komen, te doorleven, lossen ze op en vinden ze een plek. Door alles weg te blijven stoppen, kun je lichamelijke klachten krijgen (psychomatische klachten).

We horen het steeds vaker om ons heen, mensen die kampen met paniekaanvallen. Paniek- of angstaanvallen zijn overweldigend en kosten veel energie. Ze treden vaak op bij drugsgebruik, sociale situaties met veel stress of bij confrontaties. De angst neemt je over en gaat vaak gepaard met hartkloppingen, misselijkheid, tintelend gevoel, hyperventilatie en zweten. De meeste personen ervaren de angst om dood te gaan, flauw te vallen of gek te worden.

Bij de huisarts krijg je vaak medicijnen die juist alles onderdrukken wat gevoeld en doorleefd mag worden. Het gevolg proberen op te lossen zonder naar de oorzaak te kijken. Je lichaam geeft precies aan wat wel en niet goed is voor je, de pillen onderdrukken je gevoelens waardoor je het pad blijft bewandelen dat je juist ziek maakt. Jij bent niet de angst, maar er zit paniek of angst in je systeem. Probeer met interesse naar je angst te kijken in plaats van het met alle macht proberen weg te duwen. Neem een open houding aan. Het zijn tijdelijke sensaties die ook weer weg zullen gaan. Wat is het ergste wat er kan gebeuren, het zijn maar gedachten. Probeer het er te laten zijn en de angst toe te laten.

Wat zit er in jou aan gevoel wat gezien wil worden, gevoeld wil worden? Probeer met compassie en zachtheid naar jezelf te kijken.

Kijken naar je eigen innerlijke kind kan tevens veel inzichten geven. Wat heb je gemist als kind? Door zelf contact te maken met je eigen innerlijke kind krijg je meer inzicht in je blokkades en overtuigingen die je belemmeren in het hier en nu. De bewustwording en het verder durven kijken achter de angst, leren jou ontzettend veel over jezelf en vaak kom je daar veel sterker uit, met veel zelfkennis wat je wel en niet wil en met écht contact met jezelf en anderen.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page